Όλοι στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου τη Δευτέρα 5/12 στις 18:00μμ Βερανζέρου 1, 2ος όροφος. 

FacebookTwitterGoogle+Share

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ

ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το «Σωματείο Εργαζομένων Efood Π. Αττικής» με τις ανοιχτές διαδικασίες των Δ.Σ και των Γ.Σ προχωράει με αποφασιστικότητα στην οργάνωση του αγώνα για σύναψη επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ). Στον αγώνα αυτόν οφείλουμε να είμαστε όλοι –μισθωτοί και freelancers- απόλυτα αφοσιωμένοι, συνεπείς και ενωμένοι.  Το σωματείο μας ξεκινάει τη προσπάθεια να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι σε όλες τις ζώνες και τα γραφεία της εταιρείας , ώστε  να συγκεντρωθούν όλες οι απόψεις , τα αιτήματα και να προχωρήσουμε συλλογικά στη διεκδίκηση της συλλογικής σύμβασης.

Τα προηγούμενα χρόνια με νόμους (μνημόνια) όλων των κυβερνήσεων καταργήθηκε η υποχρεωτική εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων και στην ουσία η κατάργηση τους, μόλις το 20% των εργαζομένων στην Ελλάδα καλύπτονται από κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη αυτό το ποσοστό ανέρχεται μεταξύ 60-80%. Έτσι ενισχύθηκαν οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας, και οι ατομικές συμβάσεις με σκοπό την εξυπηρέτηση των κερδών των επιχειρήσεων και τη μείωση των μισθών μας.

Η συλλογική σύμβαση που κατέκτησαν οι λιμενεργάτες στην COSCO, η διεκδίκηση συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στην Μαλαματίνα είναι παράδειγμα που επιβεβαιώνει ότι και εμείς μπορούμε. Στην Efood παίρνουμε αυτή την σκυτάλη. Εξαρτάται σημαντικά όμως από την αποφασιστικότητά και τη συμμετοχή όλων μας στον αγώνα που θα οργανώσουμε όλοι μαζί μέσω του σωματείου μας.

Η σημασία μιας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ):

Τι σημαίνει μια ΕΣΣΕ, ποια είναι η σημασία της και ποιο θα είναι το όφελος από μια τέτοια κατάκτηση; Η ΕΣΣΕ συνάπτεται μεταξύ των επιχειρησιακών σωματείων των εργαζομένων και των εργοδοτών με σκοπό να ρυθμίζει κατά τρόπο υποχρεωτικό τους όρους, τις συνθήκες και την αμοιβή των εργαζομένων. Το όφελος από μια τέτοια σύναψη είναι η διασφάλιση δικαιότερων όρων εργασίας για εμάς τους εργαζομένους. Γνωρίζουμε και βιώνουμε σε κάθε εργασιακό χώρο που έχουμε δουλέψει πως η σχέση με τους εργοδότες είναι άνιση. Οι ατομικές συμβάσεις, οι ευέλικτες μορφές εργασίας, οι συμβάσεις με βάση τον γενικό κατώτατο μισθό έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των κερδών της εταιρείας την ώρα που εμείς  δε μπορούμε να βγάλουμε τα έξοδα του μήνα με τις ζωές μας σε κίνδυνο. Η μαζική συμμετοχή και η οργάνωση μας στο σωματείο μπορούν να εγγυηθούν την κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας και των διεκδικήσεων μας απέναντι στην εταιρεία.

Η σημασία το να υπογραφεί επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση :

-Καθορίζει έναν ικανοποιητικό μισθό στις δεδομένες  συνθήκες της χώρας. Ως εκ τούτου ορίζεται ένας μισθός με σκοπό οι απολαβές αυτές να μας εξασφαλίζουν την επάρκεια στις καθημερινές μας ανάγκες (βασικά και καταναλωτικά αγαθά) καθώς και την ανάγκη του κάθε εργαζόμενου για τον ελεύθερο χρόνο του και για τις διακοπές του.

-Κατοχυρώνει δικαιώματα που δεν κατοχυρώνει μέχρι σήμερα ο νόμος π.χ. συγκεκριμένα Μέσα Ατομικής Προστασίας, οριοθέτηση ζωνών , διασφάλιση συναλλαγών ταμείου κ.λπ. .

– Ορίζει με σαφήνεια μια σειρά από ζητήματα των ορών και συνθηκών εργασίας.

Το αίτημα για ΕΣΣΕ στην Efood

Ήδη υπάρχει και έχει κατατεθεί ένα προσχέδιο επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης που έφτιαξαν μέλη του σωματείου με απόφαση γενικής συνέλευσης, ως πρόταση για συζήτηση.

Αυτό το προσχέδιο θα μοιραστεί σε όλους τους συναδέλφους μας το προσεχές διάστημα με σκοπό να συζητηθεί και να τεθεί σε διαβούλευση στις επόμενες ανοιχτές γενικές συνελεύσεις. Καλούμε όλους τους συναδέλφους διανομείς από κάθε ζώνη, τους συναδέλφους από τα γραφεία, τους συναδέλφους στην υποστήριξη, στα τηλεφωνικά κέντρα να πλαισιώσουν μαζικά αυτές τις συζητήσεις προκειμένου να τεθεί το σύνολο των προβλημάτων από όλους μας μέσα στην επικείμενη ΕΣΣΕ.

Μέσα από μια επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση(ΕΣΣΕ) διεκδικούμε αιτήματα που αφορούν την δουλειά μας  και τη ζωή μας.

Αυτό έχει να κάνει:

1) με τις αυξήσεις στους μισθούς

2) Να σταματήσει η κατάχρηση του διευθυντικού δικαιώματος για την επιλογή των βαρδιών.

3) Να καθοριστούν συγκεκριμένα τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) , τύπος κράνους full face, μπουφάν μηχανής κ.λπ

4) Τη διασφάλιση της διαδικασίας ταμειακών συναλλαγών με την εταιρεία.

5) Τη χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού  για την εργασία μας (π.χ κινητής συσκευής)

6) Τη καταβολή βενζίνης σύμφωνα με τα πραγματικά χιλιόμετρα που διανύουμε

7) Το άνοιγμα των παραμέτρων της εφαρμογής (επιλογή διαλλειμάτων , κ.α.

8) Την δραστική συρρίκνωση και οριοθέτηση των ζωνών παραλαβής παράδοσης .

9) Την  προστασία προσωπικών δεδομένων

10) Την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα γραφεία της εταιρείας (ωράριο, τηλεργασία, διαλλείματα με βάση το νόμο, αυξήσεις κ.λπ.)

Συνάδελφοι μισθωτοί, με «πυξίδα» την μεγάλη νίκη του περσινού Σεπτεμβρίου, περνάμε στην αντεπίθεση. Στον δρόμο για την ΕΣΣΕ θα πρέπει να θυμηθούμε πως μόνο με ενότητα και μαζικότητα θα την κερδίσουμε. 

Συνάδελφοι freelancers, η freelance εργασία είναι εργασία χωρίς πραγματικά δικαιώματα, που για να βγάλεις μεροκάματα στην ουσία πρέπει να δουλεύεις 70 ώρες την εβδομάδα. Το επιχείρημα της εταιρείας ότι θα δουλεύουμε όποτε θέλουμε αν είμαστε free , είναι παγίδα , γιατί αποδείχτηκε ότι οι free τελικά αναγκάζονται να δουλεύουν πολύ περισσότερο από τους μισθωτούς παίρνοντας αναλογικά λιγότερα δικαιώματα και μισθό.   Η μονομερής ενέργεια της Efood το περασμένο καλοκαίρι απέδειξε για άλλη μια φορά τα ότι είναι εξαρτημένη εργασία. Το μέλλον για κάθε freelancer συνάδελφο είναι πραγματικά αβέβαιο αφού δε υπάρχει καμία διασφάλιση των απολαβών. Οι απολαβές ενός freelancer δε μπορεί να κρίνονται από την αγορά και την πολιτική της εταιρίας. Είναι η ώρα για κάθε freelancer να ταχθεί με την διασφάλιση ενός σταθερού εισοδήματός και των εργασιακών δικαιωμάτων του. Η μόνη πραγματική διέξοδος είναι μια ευνοϊκή προς τα εμάς σύναψη επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης. Το Σωματείο καλεί όλους τους freelancers να διεκδικήσουμε από κοινού τα εργασιακά δικαιώματα , μισθούς που να ικανοποιούν τις ανάγκες μας , να μην «ανοίξουν βιβλία» και να ενταχθούν στην ΕΣΣΕ.

Συνάδελφοι στα γραφεία της εταιρίας, τα προβλήματά μας είναι κοινά , μπορούμε και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μαζί μέσα από το σωματείο μας. Οι εργαζόμενοι στα γραφεία μαζί με τους διανομείς και αντίστροφα αποκτούμε ακόμα περισσότερη δύναμη σε αυτή τη προσπάθεια .

=>Καλούμε όλους τους συναδέλφους στην Efood να συμμετέχουν τις επόμενες  συνελεύσεις του σωματείου μας προκειμένου να συμβάλλουμε όλοι στην επεξεργασία των θέσεων μας για το προσχέδιο μιας τέτοιας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης και την οργάνωση του αγώνα. Η πραγματική δύναμη μας είναι η έμπρακτη συμμετοχή όλων μας. Με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας-καθεμία να βγούμε στην αντεπίθεση και να δημιουργήσουμε, να παλέψουμε και να κερδίσουμε για τα συμφέροντά μας. 

                                   Το Διοικητικό Συμβούλιο